SORUNUZ MU VAR?

    SIK SORULAN SORULAR

    Her hasta için gebeliği sonlandırmanın bir yöntemi vardır. Gebeliğine devam etmek etmeyen her kadın, bunu sonlandırmak için uygundur. Hangi yöntemle gebeliğin sonlandırılacağına koşullara göre karar veriyorum.

    On iki haftadan küçük gebeliklerde vakum kürtaj, büyüklerde ise ilaçlı düşük yöntemi uyguluyorum.

    Yasal düzenleme gereği, 10 haftadan büyük gebeliklerde sonlandırma için rapor gerekir. On haftayı geçmeyen gebeliklerde vakum kürtaj uyguluyorum. İşlemi çoğunlukla muayenehanemde, bazen de hastanede yapıyorum.

    Vakum kürtaj uygulamasında “Karman Kanül” adı verilen plastik vakum çubukları ve “Manuel Vakum Aspiratör” adı verilen yine plastik bir vakum şırıngası kullanıyorum.

    Her gebelik haftasına uygun büyüklükte üretilmiş bu kanüller, tek kullanımlık, yani kişiye özel. Başka bir hastada kullanmıyorum.

    Ayrıca, “Histerometri” adı verilen bir aletle, rahim boşluğunun boyutlarını değerlendiriyorum. Kürtaj işlemini ultrason eşliğinde güvenle yapıp, son kontrollerden sonra güvenle bitiriyorum.

    Evet, mutlaka kontrol yapıyorum.

    Ultrason eşliğinde yaptığım kürtajı, yine ultrason ile kontrol edip sonlandırıyorum. Bu sayede hastalarımda işlem sonrası ağrı ve kanama şikayeti yok denecek kadar az oluyor. İşlem, ultrason kontrolü yapılmaksızın sonlandırıldığında bazı küçük parçaların atılması için ağrılı ve kanamalı bir dönem olabiliyor

    Kürtaj sonrası dönem çok önemli.

    Bu dönemde enfeksiyon riskinde artış var. Vakum kürtaj işlemi her ne kadar steril koşullarda uygulanmış olsa da sonraki dönemde yaşananlar, enfeksiyonu beraberinde getirebilir. Burada en riskli süreç, erken dönemde cinsel ilişkiye girmek. Bu önemli bir etken. İşlem sonrası en az 2 hafta ilişki kısıtlaması öneriyorum. Bir diğer risk faktörü ise su. Havuz, deniz, küvet, jakuzi gibi aktiviteleri 10 gün kadar ertelemekte fayda var. Ancak ayakta durarak duş almakta sakınca yok.

    Her kürtaj sonrası hastalarıma en az 3 gün kullanmaları için antibiyotik yazıyorum.

    Kürtajdan sonra mutlaka etkin bir korunma yöntemi uygulanmalı. Aksi taktirde sürpriz gebelikler olabilir.

    Kürtajı takip eden dönemde hafif kanamalar olabilir ama yine de hastalarımı endişenlendiren bir durumda benimle temasa geçmelerini istiyorum.

    Kürtaj sonrası en az 2 hafta cinsel ilişkiye girilmemesini öneriyorum. Çünkü ilişki ile enfeksiyon riskinde ciddi artış oluyor.